فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال نهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهران فریور، سمانه عزیزی آرام، سجاد بشرپور* صفحات 1-10
    مقدمه

    شیوع گسترده کرونا و  نبود هرگونه درمان و پیشگیری قطعی، سبب استرس و نگرانی در جوامع شده است. ترس و اضطراب ناشی از ابتلا به بیماری کرونا مخرب بوده و می تواند منجر به ناهنجاری های روحی و روانی در افراد شود. هدف مطالعه حاضر، بررسی نقش رفتارهای ارتقادهنده سلامتی و باورهای بهداشتی در پیش بینی اضطراب کرونا در بین پرستاران شهر اردبیل بود.

    روش کار

    روش این پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه پرستاران استان اردبیل در تابستان 1399 تشکیل دادند. طبق آخرین آمار نظام پرستاری استان تعداد 3500 پرستار در استان مشغول فعالیت هستند که از بین این افراد، تعداد 382 نفر  با فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و با قرار دادن لینک سوالات در گروه های تلگرامی و واتس آپ در پژوهش شرکت کردند. در این پژوهش از مقیاس اضطراب بیماری کرونا علیپور و همکاران (1398)، پرسش نامه سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت والکر (1987) و پرسش نامه باورهای بهداشتی ویس فلد و همکاران (1990) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش همزمان و به کمک نرم افزار 24SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج همبستگی نشان داد که اضطراب کرونا با نگرانی های سلامتی عمومی (61/0=r)، تهدید سلامتی عمومی (37/0=r)، آسیب پذیری (57/0=r)، شدت (28/0=r) رابطه مثبت و با مزایای درمان پزشکی (44/0-=r)، مزایای خودیاری (44/0-=r)، خودشکوفایی (45/0-=r)، تغذیه (43/0-=r)، ورزش (52/0-=r)، مدیریت استرس (44/0-=r)، مسئولیت پذیری در مورد استرس (55/0-=r) و حمایت بین فردی (59/0-=r) رابطه منفی دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 67 درصد از کل واریانس اضطراب کرونا به وسیله باورهای بهداشتی و 62 درصد از آن به وسیله رفتارهای ارتقا دهنده تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که رفتارهای ارتقادهنده سلامت و باورهای بهداشتی با اضطراب کرونای پایین همراه است. از این رو مداخلات متمرکز بر این مولفه ها می تواند جهت پیشگیری از ابتلای پرستاران به اضطراب کرونا موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: رفتارهای ارتقادهنده سلامتی، باورهای بهداشتی، اضطراب کرونا
  • مریم انصاری، سعید شریفی*، حمیدرضا پیکری، اکبر اعتباریان خوراسگانی صفحات 11-19
    مقدمه

    بروز خطای انسانی امری اجتناب ناپذیر است و حوزه سلامت و پرستاران نیز از این امر مستثنی نمی باشند. با توجه به اینکه خطا در عرصه ارایه خدمات پرستاری، پدیده ای آسیب رسان و در برخی موارد غیرقابل جبران است، لذا، شناسایی انواع خطاهای پرستاری جهت کاهش آن ها و ارتقاء امنیت بیماران امری حیاتی است. شناسایی انواع خطاهای پرستاری بر اساس  تجربه زیسته پرستاران است.

    روش کار

    این پژوهش بصورت کیفی و به روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شده است. نمونه گیری به صورت هدفمند متناسب با معیار آغازشده و تا اشباع اطلاعات با هشت نفر ادامه یافت. نمونه ها از بین پرستاران بیمارستان هایی انتخاب شد که بیشترین میزان خطاهای پرستاری در آن ها گزارش شده بود. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه فردی، عمیق و نیمه ساختاریافته انجام گرفته است. صحت و استحکام داده ها از معیارهای لینکلن و گوبا  تایید شد  و به منظور تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش، از روش کلایزی استفاده شده است.

    یافته ها

    انواع خطاهای پرستاری در 5 خوشه و 14 دسته قرار گرفت.خوشه های اصلی استخراج شده شامل خطاهای عملیاتی، خطاهای احتیاطی، خطاهای تشخیصی، خطاهای ارتباطی، خطاهای ثبت وگزارش نویسی می باشد.

    نتیجه گیری

    مقاله حاضر نشان می دهد تجربیات پرستان منبع مهمی برای شناسایی انواع خطا و طبقه بندی آن ها است؛ بسیاری از خطاهایی که ممکن است به عنوان خطا در نظر گرفته نشوند، به عنوان یک خطای تاثیرگذار در خطاهای پرستاری شناسایی شدند که درک آن توسط مدیران و سرپرستان می تواند باعث کاهش بروز خطاهای پرستاری شود.

    کلیدواژگان: خطا، انواع خطاهای پرستاری، تجارب زیسته، پرستاران
  • اکبر بهمنی* صفحات 20-26
    مقدمه

    انتشار  کرونا  ویروس جدید به عنوان یک بیماری همه گیر  باعث سرازیری بیمار بیش از ظزفیت اورژانس ها و بخش های مراقبتی بیمارستانی شده و  با توجه به تعدد مراجعات و  ماهیت استرس زای آن پرستاران را در معرض فرسودگی قرار داده است .لذا پژوهش حاضر به بررسی تاثیر نوبت های کاری در شرایط کرونا بر فرسودگی شغلی کارکنان با نقش میانجی استرس ابتلا به کرونا پرداخته است.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی از شاخه مطالعات میدانی به شمار می آید که روش انجام آن بصورت پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش پرستاران شاغل در بیمارستان امام خمینی  شهرستان آمل به تعداد 250 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای  نمونه ای به حجم 151 نفر انتخاب گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. در تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری و جهت سنجش برازش مدل پژوهش و آزمون فرضیه ها از نرم افزارهای SPSS 22 و  Amos22استفاده شد.

     یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است. اختلال ناشی از  نوبت کاری بر فرسودگی شغلی و استرس ابتلا به کرونا در  پرستاران تاثیر معناداری دارد.  استرس ابتلا به کرونا  بر فرسودگی شغلی پرستاران تاثیر معناداری دارد. همچنین استرس ابتلا به کرونا  بخوبی رابطه میان نوبت کاری و فرسودگی شغلی را تسهیل می کند.

     نتیجه گیری:

     یکی از چالش های پیش روی پرستاران در همه گیری کرونا  اثرات  ناشی از  شیفت های کاری بوده است. نوبت های کاری همراه با استرس ابتلا به کرونا  و تعداد زیاد مراجعات و بستری ها ، منجر به عدم تمرکز  و فقدان انرژی جهت انجام اهداف شغلی خواهد شد، عدم تعادل منجر به خستگی، عملکرد ضعیف و کاهش کیفیت زندگی و در نهایت فرسودگی می شود.

    کلیدواژگان: نوبت کاری، فرسودگی شغلی، استرس ابتلا به کرونا
  • رضا کریمی جوهنی*، حسین تقی لو، فریدون کریمی جوهنی، زهرا جعفرزاده قره آغاج، لیلا باباپور اعظم صفحات 27-33
    مقدمه

    در حال حاضر از مهمترین عواملی که بر عملکرد شغلی کادر درمان اثر گذاشته و توان آن ها را برای انجام موثر وظایف تحت الشعاع قرار داده ، بیماری کووید-19 می باشد. لذا این مطالعه باهدف بررسی رابطه بین فرسودگی شغلی و عملکرد شغلی در اپیدمی کرونا از دیدگاه پرستاران در شهر ارومیه انجام شد. 

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی در سال 1399 در بین 132 نفر از پرستاران شاغل در مراکز درمانی شهر ارومیه به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انجام گرفت. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش سه پرسشنامه که شامل یک پرسشنامه اولیه مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ و پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون بودند. نتایج بدست آمده از پژوهش به منظور تجزیه و تحلیل با استفاده از پرسشنامه از نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 استفاده گردید. 

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش از بین 132 نمونه ، اکثر افراد شرکت کننده در این مطالعه، زن (2/68 %) بوده و در محدوده سنی کمتر از 30 سال (4/64 %) بودند. ارتباط معنی داری بین تاثیر کووید-19 بر فرسودگی  و عملکرد شغلی وجود دارد. به طوری که تاثیر کووید-19 بر فرسودگی شغلی به صورت مستقیم می باشد، یعنی با تاثیر بیشتر کووید -19 میزان فرسودگی 39 درصد افزایش پیدا می کند (p = 0/00 ، r = 0/39) . تاثیر کووید-19 بر عملکرد شغلی به صورت معکوس بوده ، به طوری که با افزایش اثرکووید-19 عملکرد شغلی 20- درصد کاهش می یابد (p = 0/01،  r = - 0/20). 

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط معنی دار بین کووید-19 با فرسودگی شغلی و عملکرد شغلی، امید است تا با ارایه راهکارها و تمهیدات لازمه، بر پیشگیری از اثرات این بیماری کمک نماید.

    کلیدواژگان: کووید-19، فرسودگی شغلی، عملکرد شغلی
  • منا علی نژاد نائینی، فرشید الازمنی، علی مرادی*، حمیدرضا عزیزی صفحات 34-43
    مقدمه

    مصاحبه یکی از روش های شناخته شده برای جمع آوری داده های کیفی است که به تولید دانش کمک می نمایند . امروزه مصاحبه به عنوان یک عمل تعاملی شناخته شده است که در آن دانش، معانی و روایات به طور مشترک توسط مصاحبه شونده و مصاحبه کننده تولید می شود. در دهه های اخیر توجه محققین علوم اجتماعی به طور فزاینده ای به نقش افراد کلیدی در تولید داده های کیفی و مصاحبه با این افراد در جامعه جلب شده و بحث های روش شناختی در مورد مصاحبه با آنها نظر محققین را به خود جلب کرده است.

    روش کار

    این مطالعه ی مروری با جستجوی نظام مند در رابطه با مصاحبه و مصاحبه با افراد کلیدی متمرکز بین سالهای 1980 تا 2020بود و مستندات مذکور با جستجو در موتورهای جستجوگرGoogle Scholar, ISI Web of Science ، PubMed، Scopusو Sciencs directو با توجه به کلید واژه های انتخابی انجام شده و در نهایت 44 مطالعه ی مختلف از مجلات معتبر خارجی و بین المللی و 2 کتاب در این زمینه که همگی به زبان انگلیسی بودند، بازیابی گردید، سپس موارد و مفاهیم مشترک آن مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    این مطالعه مروری شامل تعریف افراد کلیدی ، فواید و مشکلات مصاحبه با این افراد، نقش قدرت در مصاحبه با آنها، مشکلات پیش رو، رویکردها و آماده سازی و چالش ها در مصاحبه با افراد کلیدی سازمانی و برخی از استراتژیها در هدایت مصاحبه است. هدف کلی این مقاله ارایه مقدمه ای برای محققینی است که  به تازگی می خواهند به مصاحبه با افراد کلیدی بپردازند.

    نتیجه گیری

    این مقاله به معرفی افراد کلیدی و بعضی از چالشها و راهکارها در مصاحبه با این افراد پرداخت. مصاحبه با افراد کلیدی می تواند نقش مهمی را برای بسیاری از تحقیقات بازی کند که تاریخ و توسعه یک پدیده را در طول نیم قرن گذشته به تصویر کشیده است. هدف اصلی از مصاحبه های افراد کلیدی، دستیابی به اطلاعات و مفاهیم است که تنها آن فرد می تواند در مورد یک رویداد یا فرآیند ارایه دهد. مصاحبه با آنها چالشهای خاصی از دسترسی، کنترل، گمراه کنندگی و مذاکره در مورد نقش های اجتماعی را نیز به همراه دارد. با کسب تجربه، یک مصاحبه کننده می تواند تکنیک هایی را که این مشکلات را بر طرف نموده یاد گرفته و چالشها را به یک فرصت تبدیل نماید که در نتیجه مصاحبه با کیفیت بهتر را ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: افراد کلیدی، مطالعات کیفی، مصاحبه، فرصت ها، چالشها
  • مهدی یوسفی، سمیه فضائلی، زهرا ابراهیمی، نفیسه ارفع شهیدی، علی خورسند وکیل زاده، فاطمه صالحی* صفحات 44-52
    مقدمه

    خود ارزیابی بخش مهمی از فرآیند ارتقا مهارت های پرستاری است و پرستاران را تشویق می کند تا با شناسایی نقاط قوت و ضعف خود، نقش فعال تری در فرآیند یادگیری و بهبود مراقبت های پرستاری ایفا کنند.

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی است که بر روی 194 پرستار شاغل در بخش های ارایه مراقبت به بیماران کووید 19 انجام شد. داده ها به کمک پرسشنامه محقق ساخته که شامل دو قسمت اصلی اطلاعات دموگرافیک و مهارتهای بالینی پرستاری در بحران شامل25 آیتم تخصصی بود، مورد ارزیابی قرارگرفت.  روایی و پایایی ابزار مورد سنجش و تایید قرار گرفت. داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 34 سال و 152 نفر آن ها (4/%78) زن بودند. اغلب پرستاران عفونی (79%) مهارت خود را خوب ارزیابی کردند؛ در حالیکه این میزان در بین پرستاران غیر عفونی 50% بود.  بیشترین مهارت در پرستاران عفونی و غیر عفونی به ترتیب مربوط به توانایی ارایه خدمات مراقبتی مربوط به بیمار مبتلا یا مشکوک به کرونا در طی بستری (50%) و ارایه آموزش های ضروری به بیماران کرونا برای کاهش استرس (78.4) بود.  

    نتیجه گیری

      نتایج مطالعه حاضر نشان داد  به طور کلی مهارت های بالینی پرستاران در ایام بحران کرونا در سطح خوبی قرار  داشت، خصوصا پرستاران عفونی. از یافته های  مطالعه حاضر می توان در تدوین دوره های آموزشی پرستاران بیمارستان ها و مراکز درمانی جهت حفظ آمادگی کامل در برابر بحران های مشابه و توسعه ی حرفه ای پرستاران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کووید 19، مهارت، پرستار، بخش عفونی
  • سیمین فرهنگیان، زینب میهن دوست*، وحید احمدی صفحات 53-63
    مقدمه

    بررسی وضعیت سلامت روان و سطح هیجانات در پرستاران همواره دارای اهمیت فراوان بوده است و در مطالعات مختلف نیز این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر تنظیم هیجان بر کاهش پرخاشگری، استرس شغلی و سلامت عمومی در پرستاران بیمارستان امام خمینی(ره) شهر ستان سنقر بود.

    روش کار

    روش مطالعه حاضر نیمه ازمایشی بود. نمونه مورد مطالعه30 پرستار شاغل در بیمارستان امام خمینی(ره)  سنقر در نیمه اول سال 1399 بودند که به شیوه غیر احتمالی داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه 15 نفره تقسیم شدند. گروه اول یک دوره  درمان مبتنی بر تنظیم هیجان را در دوازده جلسه یک ساعتی طی کردند و گروه  دوم یا گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکرد. برای گرد اوری داده ها از پرسشنامه پرخاشگری باس و پری ، پرسشنامه استرس شغلی پرستاری و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ استفاده شد.داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها :

     نتایج نشان داد که اثر بخشی درمان مبتنی بر تنظیم هیجان در سطح 01/0<α به ترتیب برای متغیرهای پرخاشگری (40/39=F) ، استرس شغلی (87/29=F)  و سلامت عمومی (94/20=F)  معنی دار است.

    نتیجه گیری :

     با توجه به نتایج بدست آمده مبنی بر اثربخشی درمان مبتنی بر تنظیم هیجان بر تغییر سطح پرخاشگری، استرس شغلی و سلامت عمومی در پرستاران، باید مسیولین حوزه سلامت روان پرستاران به این موضوع توجه بیشتری نشان داده و با ارایه خدماتی که زمینه ارتقای هیجان در پرستاران را فراهم می کند، بتوانند بر سلامت روان، استرس و پرخاشگری پرستاران تاثیری مثبت و بهینه داشته باشند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تنظیم هیجان، پرخاشگری، استرس شغلی، سلامت عمومی، پرستار
  • فرشته مظهری آزاد، خدیجه شریفی* صفحات 64-74
    مقدمه

     ارتباطات حرفه ای پزشک - پرستار، از مهمترین عوامل موثر در ارایه مراقبت های با کیفیت در سیستم بهداشتی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی چالش ارتباط بین حرفه ای پرستاران و پزشکان در ایران انجام شده است.

    روش کار

     در این مطالعه مروری مقالات منتشر شده بین سالهای 1397-1387 از طریق  پایگاه های ,PubMed,  ScienceDirect, Scopus, google Scholar, SID, MagIran مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جستجو از دو زبان فارسی و انگلیسی استفاده شد. به این منظور از کلمات کلیدی روابط بین حرفه ای، همکاری، مشارکت، پرستاران و پزشکان در منابع فارسی و interdisciplinary relations، collaboration، relationship،and Doctors physicians در منابع انگلیسی و معادل های MESH  آن،  با استفاده از عملگرهای AND و OR تعیین گردید. انجام پژوهش در ایران معیار اصلی ورود به مطالعه بود. مطالعاتی که ارتباط بین حرفه ای پرستار و پزشک در ایران را مورد پژوهش قرار داده بودند. پس از ارزیابی کیفیت مقالات15 پژوهش واجد شرایط شناخته و به مطالعه وارد شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان دادکه 61.53% مطالعات، میزان ارتباط بین پرستاران و پزشکان را خوب و 38.5% مطالعات میزان ارتباط و را درحد متوسط گزارش کردند. جنسیت، سابقه کاری، نوع بخش، درک ناکافی از الگوهای ارتباطی و پذیرش نقش سلطه گری پزشکان از عوامل موثر در برقراری ارتباط بین حرفه ای پزشکان و پرستاران بوده است.

    نتیجه گیری

     برای بهبود ارتباط حرفه ای پزشک و پرستار نیاز به تغییراتی است که این تغییرات شامل توجه بیشتر به نقش های حرفه ای و استقلال پرستاران، گنجاندن دروس بین حرفه ای در برنامه درسی پزشکی و پرستاری و ایجاد روحیه کار تیمی در پزشکان و پرستاران می باشد.

    کلیدواژگان: ارتباط بین حرفه ای، پزشکان، پرستاران
  • محمدرضا حسینعلی زاده، شهپر دولتی، ثمانه قیومی اول نوغابی، مرضیه عطاریان، سعید اشکانی فر، زهرا اکبرزاده، زهره شجاعی، عالیه عبدالله زاده، محسن نصیری طهران، مسلم فرجی، اعظم مشرفی، ملیحه نیکوکار، زهرا موسوی شریف آباد، علی نیرومند، نغمه روحبخش، اصغر کاخکی، فهیمه نیک رفتار، فاطمه حشمتی نبوی* صفحات 75-83
    مقدمه

    محافظت کارکنان در طی کار با بیماران مبتلا به کووید 19 یکی از مسیولیتهای مهم مدیران در مواجهه با بحران پاندمی اخیر است. اگرچه دستورالعمهای بین المللی و ملی در این خصوص راهنمای عملکرد مدیران است اما در نظر گرفتن ویژگیهای محیطی و نوآوری های هر مرکز در محافظت بیشتر کارکنان نیاز به انتشار و اشتراک گذاری بیشتر است. ارایه تجارب بیمارستانها به بهبود استراتژی ها و انتخاب راهکارهای مناسب در مدیران پرستاری کمک می کند.

    روش کار

    بیمارستان دکتر شریعتی با 151 تخت فعال از اسفند ماه سال 1399 به ارایه خدمات درمان و مراقبت از بیماران کووید 19 اختصاص پیدا کرد به همین جهت لازم بود تدابیری جهت محافظت کارکنان مراقبتی اتخاذ گردد.  این مراحل در سه گام اصلی شامل (1) طراحی محیط فیزیکی پیش ورودی کارکنان (2) تامین وسایل و تجهیرات مورد نیاز و (3) طراحی فرایندها انجام گردید.

    نتیجه گیری:

    COVID-19  یک بیماری بسیار مسری است، انتقال ویروس با توجه به مواجهات شغلی همچنان تهدیدی بزرگ برای کارکنان کادر درمان محسوب میشود، در نظر گرفتن محیط فیزیکی مناسب، طراحی برنامه با توجه به امکانات بیمارستان و مشارکت کارکنان، طراحی فرایندهای شفاف با قابلیت اجرای بالا از اجزاء اساسی طراحی و اجرای برنامه های حفاظت فردی در شیوع بحرانهای عفونی هستند.

    کلیدواژگان: حفاظت فردی، کووید-19، کارکنان درمانی
  • حسین محبی*، سعادت اسلامی صفحات 84-95
    مقدمه

    توانمندسازی منابع انسانی به عنوان یکی از نگرش های مهم مدیریت معاصر در بهبود عملکرد شغلی به شمار می رود. از این رو، توانمندسازی روانشناختی پرستاران به منظور بهبود عملکرد شغلی آنها مورد توجه ویژه مدیران ارشد نظام سلامت قرار گرفته است، زیرا بهبود عملکرد شغلی پرستاران سبب درمان بهتر بیماران، بهبود کیفیت خدمات درمانی و در مجموع سبب ارتقای سطح سلامت عمومی جامعه می شود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی مبتنی بر تحلیل رگرسیون است. جامعه آماری این پژوهش، پرستاران شاغل در بیمارستان افشار یزد با تعداد 366 نفر بودند که از میان آنها، 188 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد گردآوری و توسط روش های آماری آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی از طریق نرم افزار SPSS16 انجام شد.

    یافته ها: 

    توانمندسازی روانشناختی پرستاران با عملکرد شغلی آنها رابطه مثبت و معناداری دارد (05/0>P). همچنین، هر یک از ابعاد رفتارهای ارتباطی مدیران پرستاری (زبان هدایت گر، زبان همدلانه، زبان معناساز) نقش تعدیل کننده ای در رابطه میان توانمندسازی روانشناختی و عملکرد شغلی پرستاران دارند (05/0>P). 

    نتیجه گیری: 

    به مدیران پرستاری پیشنهاد می شود با انجام اقداماتی از جمله: بیان واضح اهداف، هنجارهای فرهنگی و ارزش های سازمان به پرستاران، دادن تفویض اختیار و آزادی عمل به پرستاران، تلاش جهت اصلاح نظام پرداخت، برگزاری دوره های آموزشی روانشناختی، حفظ و مدیریت سلامت روان پرستاران، برگزاری جلسات دوره ای و مشارکت دادن پرستاران در تبادل نظر پیرامون مسایل مورد اختلاف، ارتقای فرهنگ تعهد و مسئولیت پذیری در پرستاران و رفتارهای همدلانه، تشویق و حمایت سازمانی از پرستاران باعث افزایش توانمندی و عملکرد شغلی آنها شوند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، زبان هدایت گر، زبان همدلانه، زبان معناساز، عملکرد شغلی
  • محمد بکر*، حسن زارعی متین، جبار باباشاهی صفحات 96-111
    مقدمه

    گسترش توانمندسازی مدیران پرستاری در سازمان ها، پرسنل سازمان را به فعال تر بودن و کمک به سازمان برای رسیدن به اهداف آن سوق می دهد. هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل توانمندسازی مدیران پرستاری در بیمارستان های آمورشی-درمانی دانشگاه تهران است.

    روش کار

    این پژوهش از لحاظ هدف، توسعه ای و از لحاظ نوع روش، توصیفی - اکتشافی است. جهت گردآوری داده های کیفی از ابزار مصاحبه استفاده شده است. جامعه آماری مورد نظر در این پژوهش، مدیران پرستاری در بیمارستان های آموزشی و درمانی دانشگاه تهران می باشند. روش نمونه گیری در این پژوهش نیز، به صورت تیوریک یا نظری است. جهت طراحی الگوی توانمندسازی مدیران پرستاری از استراتژی گراندد تیوری با رهیافت استراوس و کوربین استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج کدگذاری باز و محوری، عوامل علی موثر بر توانمندسازی مدیران پرستاری سیستم های آموزشی، ارتباطات موثر، قوانین و برنامه های سازمانی، اخلاق مداری و رهبری حرفه ای هستند. همچنین، ساختار سازمانی انعطاف پذیر، گنجینه نیروی انسانی شایسته، و زیرساخت های فناوری و فرآیندهای اداری اثربخش از جمله عوامل زمینه ای مهم توانمندسازی مدیران پرستاری می باشند. از سوی دیگر چالش های مدیریتی، چالش های سازمانی و مسایل پرسنل پرستاری، از جمله عوامل مداخله گر در توانمندسازی مدیران پرستاری اند. همچنین توسعه برنامه های انگیزشی، سامان دهی مسایل قانونی، توسعه برنامه های آموزشی و تقویت نظم و سازماندهی در سازمان از جمله مهمترین راهبردهای این مدل هستند. بهبود عملکرد سازمانی، تقویت توانمندی پرستاران و بهبود توانمندی مدیران را می توان از پیامدهای توانمندسازی مدیران پرستاری در نظر گرفت.

    نتیجه گیری

    توانمند سازی مدیران پرستاری اتفاقی رخ نمی دهد. وجود رهبرانی که به به کارگیری سیستم ها و زیرساخت های سازمانی اعم از سیستمهای بررسی پیشنهادات، جانشین پروری، ارتباطات فراگیر و موثر و مبتنی بر اخلاق در سازمان، و قوانین سازمانی پیشرو باور دارند، انگیزه و سایق لازم را برای حرکت به سمت توانمند سازی فراهم می کنند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، توانمندسازی مدیران پرستاری، نظریه زمینه ای (داده بنیاد)
  • محمدعلی ابوالحسینی، مسعود بحرینی*، شهناز پولادی، راضیه باقرزاده صفحات 112-123
    مقدمه

    استرس شغلی پرستاران کیفیت مراقبت و عملکرد حرفه ای آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. در این بین پرستاران شاغل در بخش های روانپزشکی به علت ویژگی های خاص بیماران بستری و ماهیت منحصربفرد اتمسفر حاکم بر این بخش ها با چالش های متفاوتی در محیط کار خود مواجه هستند. شناخت بهتر اتسمفر حاکم بر بخش های روانپزشکی و درک ارتباط آن با استرس شغلی پرستاران شاغل در این بخش ها، نیازمند انجام مطالعات بیشتر در این زمینه است.    

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی که در شیراز و بوشهر در جنوب ایران و در سال 1398 انجام شد، جامعه پژوهش شامل پرستاران و بهیاران شاغل در بیمارستان های روانپزشکی این دو شهر بود. نمونه پژوهش عبارت بود از 181 پرستار و بهیار شاغل در بخش های روانپزشکی بیمارستان های منتخب بوشهر و شیراز که به صورت سرشماری انتخاب شدند.  ابزار جمع آوری اطلاعات شامل فرم مشخصات جمعیت شناختی، ابزار های روا و پایای سنجش اتمسفر بخش روانپزشکی موس (1968) و  استرس شغلی پرستاران تافت و اندرسون (1981) بود. تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS ویرایش 19 و آزمون های تحلیلی همبستگی پیرسون یا اسپیرمن، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی انجام شد. سطح معنی داری در تمام موارد کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    اگر چه نمره کل اتمسفر بخش با نمره کل استرس شغلی پرستاران ارتباط آماری معنی داری نشان نداد اما نتایج دیگر نشان دادند که از بین زیرمقیاس های اتمسفر بخش، زیرمقیاس "نظم و ترتیب" یک عامل پیش بین قوی استرس شغلی پرستاران است به گونه ای که هرچه نمره زیرمقیاس "نظم و ترتیب" پایین تر باشد استرس شغلی پرستاران در سطوح بالاتری قرار می گیرد (001/0P = ،275/0- = β).

    نتیجه گیری: 

    یافته های مطالعه بر اهمیت "نظم و ترتیب" در بخش به عنوان یک عامل پیش بین قوی استرس شغلی روانپرستاران تاکید نمود. با هدف کاهش استرس شغلی پرستاران بخش های روانپزشکی، مدیران پرستاری، باید در طراحی فضای فیزیکی بخش، چینش وسایل و امکانات، و نیز اجرای برنامه ها و فرایندهای مدیریتی به گونه ای عمل کنند که پرستاران شاغل در بخش وجود "نظم و ترتیب" در اتمسفر بخش را به خوبی حس کنند.

    کلیدواژگان: اتمسفر بخش، استرس شغلی، بخش روانپزشکی، پرستاران
  • خدیجه محمودی صدر، حجت طاهری گودرزی* صفحات 124-134
    مقدمه

    پرستاران بزرگترین گروه ارایه کننده خدمات مراقبتی در نظام بهداشت و درمان محسوب می شوند. از این رو، تمایل به ترک شغل در بین پرستاران، به یکی از معضلات عمده مدیران تبدیل شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر مقطعی، از نوع توصیفی - همبستگی با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل پرستاران بیمارستان های دولتی شهر خرم آباد به تعداد 1850 نفر بود که از میان آن ها 318 نفر به دو روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی و روش تصادفی سیستماتیک به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه های بار کاری ادراک شده، تمایل به ترک شغل، تعادل کار - زندگی و سیستم کاری با تعهد بالا استفاده شد. همچنین کیفیت مدل اندازه گیری با آزمون cv.com و مدل ساختاری با آزمون cv.red تایید و کیفیت مدل نهایی پژوهش با توجه به شاخص GOF برابر با 452/0، نشان داد که مدل از برازش قوی برخوردار است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که کار ادراک شده بر تعادل کار - زندگی و تمایل به ترک شغل تاثیر منفی داشت. همچنین تعادل کار - زندگی و سیستم کاری تعهد بالا بر تمایل به ترک شغل تاثیر منفی داشت. نقش میانجی تعادل کار- زندگی، تاثیر بار کاری ادراک شده بر ترک شغل پرستاران را به مقدار 250/0- کاهش می دهد، و وجود سیستم کاری تعهد بالا، تاثیر بار کاری ادراک شده بر تمایل به ترک شغل پرستاران را به مقدار 290/0- تعدیل می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، لزوم توجه مدیران جهت اتخاذ تصمیماتی به منظور کاهش بار کاری پرستاران و بهبود تعادل کار- زندگی آن ها با تاکید بر نقش سیستم کاری تعهد بالا برای کاهش تمایل به ترک شغل پرستاران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بار کاری ادراک شده، تمایل به ترک شغل، تعادل کار- زندگی، سیستم کاری تعهد بالا، پرستاران
|
  • Mehran Farivar, Samaneh Aziziaram, Sajjad Basharpoor* Pages 1-10
    Introduction

    The widespread of corona virus and the lack of any definitive treatment and prevention have caused stress and anxiety in communities. Fear and anxiety caused by corona virus disease are destructive and they can lead to mental disorders in people. The aim of this study was to investigate role of health promoting behaviors and health beliefs to predict corona virus anxiety among nurses in Ardabil.

    Methods

    The method of the present study was descriptive-correlation. The statistical population consisted of all nurses of Ardabil province in the summer of 2020. According to the latest statistics of the provincechr(chr('39')39chr('39'))s nursing system, 3,500 nurses are working in the province. Among these people, 382 people were selected as a statistical sample with Cochranchr(chr('39')39chr('39'))s formula and participated in the research by placing link questions in Telegram and WhatsApp groups. In this study, Alipour et al. Coronavirus Disease Anxiety Scale (CDAS), Walker Health Promoting Lifestyle Questionnaire and Weissfeld et al.chr(chr('39')39chr('39'))s Health Beliefs Questionnaire were used. Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and multiple regression simultaneously with 24SPSS software.

    Results

    Correlation results showed that coronary anxiety was associated with general health concerns (r=0.61), general health threats (r=0.37), vulnerability (r=0.57), and severity (r= 0.28). Positive and with medical treatment benefits (r=-0.44), self-help benefits (r=-0.44), self-actualization (r=-0.45), nutrition (r=-0.43), exercise (r=-0.52), stress management (r=-0.44), stress responsibility (r=-0.55) and interpersonal support (r=-0.59) are negatively related. The results of regression analysis also showed that 67% of the total variance of coronary anxiety is explained by health beliefs and 62% by promotional behaviors.

    Conclusions

    The results of this study show that health-promoting behaviors and health beliefs are associated with low corona virus anxiety. Therefore, interventions focused on these components can be effective in preventing nurses from developing corona virus anxiety.

    Keywords: Health Promoting Behaviors, Health Beliefs, Corona Virus Anxiety
  • Maryam Ansari, Saeed Sharifi*, H.R. Peikari, A. Etebarian Khorasgani Pages 11-19
    Introduction

    The occurrence of human error is inevitable, and the health area and the nurses are no exception.Considering the fact that nursing service error is a harmful phenomenon and in some cases irrecoverable, therefore, identification the types of nursing errors in order to reduce them and improve patient safety is vital.

    Methods

    This research was performed qualitatively and through a descriptive phenomenological method.The purposive sampling was carried out in accordance with the benchmark and continued until the saturation of information with eight people.The samples were selected from nurses of hospitals with the highest nursing errors reported. Data collection was conducted using individual, deep and semi-structured interviews.The accuracy and robustness of the data were confirmed by the standards of Lincoln and Guba (1985). In order to analyze the result of the research, the Colaizzi method has been used.

    Results

    The types of nursing errors were classified into 5 clusters and 14 categories. Main clusters extracted include operating errors,precautionary errors,diagnostic errors,communication errors,registration and reporting errors.

    Conclusion

    The present paper shows that nurseschr(chr('39')39chr('39')) experiences are an important source for identifying the types of error and their categorization; many errors that may not be considered as errors ,have been identified as an error influencing nursing errors, which can reduce the incidence of nursing errors if understood by administrators and supervisors

    Keywords: Error, Types of nursing errors, lived experiences, nurses
  • Akbar Bahmani* Pages 20-26
    Introduction

    The spread of the new coronavirus as an epidemic disease has caused the patient to overflow the capacity of emergency rooms and hospital care departments and due to the number of visits and the stressful nature of those nurses have been exposed to burnout. He has investigated the effect of work shifts in Coronavirus conditions on burnout of employees with the mediating role of Coronavirus stress.

    Method

    The present study is a descriptive research in the field of field studies in terms of applied purpose and in terms of data collection, the method of which was survey. The statistical population of the study of nurses working in Imam Khomeini Hospital of Amol city was 250 people and a sample of 151 people was selected using stratified sampling method. The data collection tool was a standard questionnaire whose validity and reliability were confirmed. In data analysis, structural equation modeling method was used and SPSS 22 and Amos22 software were used to measure the fit of the research model and test the hypotheses.

    Results

    The results showed that the research model has a good fit. Shift-related disorder has a significant effect on burnout and Coronavirus stress in nurses. Coronavirus stress has a significant effect on burnout in nurses. Also, Coronavirus stress well facilitates the relationship between shift work and burnout.

    Conclusion

    One of the challenges facing nurses in Coronavirus heart disease has been the effects of work shifts. Work shifts with Coronavirus artery stress and a large number of referrals and hospitalizations will lead to decentralization and lack of energy to pursue career goals, imbalances leading to fatigue, poor performance and reduced quality of life, and ultimately burnout.

    Keywords: shift work, burnout, coronary artery stress
  • Reza Karimi Johani*, Hossein Taghilou, Ferydoun Karimi Johani, Zahra Jafarzadeh Gharajag, Leila Babapour Azam Pages 27-33
    Introduction

    Currently, one of the most important factors that affect the job performance of medical staff and overshadow their ability to perform their duties effectively is Covid-19 disease. Therefore, this study was conducted to investigate the relationship between burnout and job performance in the corona epidemic from the perspective of nurses in Urmia.

    Methods

    The present descriptive-analytical study was conducted in 1399 among 132 nurses working in medical centers in Urmia by simple random sampling. The instruments used in this study were three questionnaires, which included an initial demographic questionnaire, Maslach burnout questionnaire and Patterson job performance questionnaire. The results of the research were used for analysis using a questionnaire from SPSS software version 24.

    Results

    According to the research findings, among 132 samples, most of the participants in this study were women (68.2%) and were under 30 years old (64.4%). There is a significant relationship between the effect of Covid-19 on burnout and job performance. So that the effect of Covid-19 on burnout is direct ,  That is, with the greater impact of Covid-19, the wear rate increases by 39% (p = 0.00, r = 0.39). The effect of Covid-19 on job performance is inverse, so that with increasing the effect of Covid-19, job performance decreases by -20% (p = 0.01, r = - 0.20).

    Conclusions

    Considering the significant relationship between Covid-19 with burnout and job performance, it is hoped that by providing the necessary solutions and measures, to help prevent the effects of this disease.

    Keywords: Covid-19, Burnout, Job performance
  • Mona Alinejad, Farshid Alazmani, Ali Moradi*, Hamidreza Azizi Pages 34-43
    Introduction

    Interview is one of the well-known methods of qualitative data collection. Today, the interview is considered as an interactive practice. In recent decades, social scientists has increasingly considered the role elite play in the production of qualitative data and also, doing interview with these people in the community, and methodological issues about interviewing them have been interested by scholars.       

    Method

    This review study was conducted through a systematic search in the field of interview, and interview with elite, in literature published between 1980 and 2018, by search engine/ database Google Scholar, ISI Web of Science, PubMed, Scopus Sciencs Direct, using the selected keywords. Finally, 44 articles and 2 books in this field, all in English, were retrieved, reviewed and evaluated.

    Results

    This review study includes the definition of elite, the benefits and interviewing, the role of power in interviewing, approaches and preparation, and challenges in interviewing with organizational elite and some strategies to guide the interview. The overall purpose of this article is to provide an introduction to researchers who have recently wanted to interview elite.

    Conclusion

    An interview with the elite can play an important role for many researches that have portrayed the history and development of a phenomenon over the past half century. By gaining experience, an interviewer can learn techniques that overcome these problems and turn the challenges into an opportunity that results in better quality interviewing.

    Keywords: Elite, Qualitative Studies, Interviews, Opportunities, Challenges
  • Mahdi Yousefi, Somayeh Fazaeli, Zahra Ebrahimi, Nafiseh Arfae Shahidi, Ali Khorsand Vakilzadeh, Fatemeh Salehi* Pages 44-52
    Introduction

    Self-assessment is an important part of the process of improving nursing skills and encourages nurses to play a more active role in the learning process and improving nursing care by identifying their strengths and weaknesses. The aim of this study was to evaluate the results of self-assessment of clinical skills of nurses caring for covid 19 patients in Mashhad.

    Methods

    This is a descriptive-analytical and cross-sectional study of 300 nurses working in the intensive care unit of patients with covid 19 Data were analyzed using a researcher-made questionnaire that included two main sections of demographic information and clinical skills of crisis nursing in 25 specialized cases.. The validity and reliability of the tool were confirmed. Data were analyzed using SPSS software version 16.

    Results

    Based on the results, the mean age of the participants in the study was 34 years and 152 of them (78.4%) were women. Most infectious nurses (79%) rated their skills well; While this rate was 50% among non-infectious nurses. The greatest skill in infectious and non-infectious nurses was the ability to provide care services to patients with or suspected of having corona during hospitalization (50%) and the provision of necessary training to corona patients to reduce stress (78.4), respectively.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the clinical skills of nurses in infectious diseases wards are in good condition in times of corona crisis. The findings of the present study can be used in the development of training courses for nurses in hospitals and medical centers to maintain full preparedness for similar crises and professional development of nurses.

    Keywords: COVID-19, skill, nurse, infectious department
  • Simin Farhangian, Zeinab Mihandoost*, Vahid Ahmadi Pages 53-63

    Introduction:

     The study of mental health status and level of emotions in nurses has always been of great importance and this issue has been studied in various studies. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotion regulation therapy on reducing aggression, job stress and general health in nurses of Imam Khomeini Hospital in Songor.

    Methods

    The method of the present study was quasi-experimental. The study sample consisted of 30 nurses working in Imam Khomeini Hospital in Sanghar in the first half of 1399 who were randomly selected and randomly divided into two groups of 15 people. The first group underwent a course of emotion-regulated therapy in twelve one-hour sessions, and the second group or the control group received no treatment. Bass and Perry Aggression Questionnaire, Nursing Job Stress Questionnaire and Goldberg General Health Questionnaire were used to collect data. Data were analyzed using SPSS software version 24.

    Results

    The results showed that the effectiveness of therapy based on emotion regulation at the level of α <0.01 for the variables of aggression (F = 39.40), job stress (F = 29.87) and general health (F = 20.94), respectively. It is meaningful.

    Conclusion

    Considering the results obtained on the effectiveness of emotion regulation therapy on changing the level of aggression, job stress and general health in nurses, nurseschr(chr('39')39chr('39')) mental health officials should pay more attention to this issue and provide services that promote Provides excitement in nurses, can have a positive and optimal effect on mental health, stress and aggression of nurses.

    Keywords: Emotion regulation therapy, Aggression, Job stress, General healt, nurse
  • Fereshteh Mazhariazad, Khadigeh Sharifi* Pages 64-74
    Background

    Nurse-physician professional communication is one of the most important factors to performance of the healthcare system and the quality of care delivered to the patient. This study aimed to conduct a review of the literature to evaluate Interdisciplinary relationship between nurses and physicians in Iran.

    Methods

    In this review, the articles published between 2008- 2018 were examined through PubMed, Scopus, Science Directو Google Scholar, SID, MagIran. The search was done in both Persian and English languages. For this purpose, the keywords of professional relationships, collaboration, participation, nurses and doctors in Persian sources and interdisciplinary relations, cooperation, relationships, and Doctors physicians were determined in English sources using MESH. Research in Iran was the main criterion for entering the study. After evaluating the entry criteria and quality of articles, 13 eligible studies were recognized and entered into the study.

    Results

    The results showed that 61.53% of the studies reported good communication between nurses and physicians and 38.5% reported moderate levels of communication. Gender, work experience, type of department, inadequate understanding of communication patterns and acceptance of the role of physicianschr(chr('39')39chr('39')) domination are among the factors influencing communication between the professions of doctors and nurses.

    Conclusion

    In order to improve the professional communication between physicians and nurses, changes need to be made, including greater attention to professional roles and nurseschr(chr('39')39chr('39')) autonomy, the inclusion of professional courses in medical and nursing curriculum, and the creation of work team spirit in physicians and nurses.

    Keywords: Interdisciplinary Relationship, Nursese, Physicians
  • MohammadReza Hosseinali Zade, Shahpar Dolati, Samaneh Ghayoumi Avval Noghabi, Marziyeh Attariyan, Saeed Ashkanifar, Zahra Akbarzadeh, Zohreh Shojaee, Aliyeh Abdollah Zadeh, Mohsen Nasiri Tehran, Moslem Faraji, Azam Moshrefi, Malihe Nikookar, Zahra Mousavi Sharif Abad, Ali Niroomand, Naghmeh Roohbakhsh, Asghar Kakhki, Fahimeh Nikraftar, Fatemeh Heshmati Nabavi* Pages 75-83
    Introduction

    Protecting staff while working with patients with COVID-19 is one of the important responsibilities of managers in the face of the recent pandemic crisis. Although international and national guidelines in this regard guide the performance of managers, but considering the environmental characteristics and innovations of each center in order to further protect employees need more publication and sharing. Providing hospital experiences helps to improve strategies and select appropriate solutions in nursing managers.

    Methods

    Dr. Shariati Hospital with 151 active beds was dedicated to providing treatment and care services to COVID-19  patients on March 2017. Therefore, it was necessary to take measures to protect care staff. These steps were performed in three main steps, including (1) designing the physical environment of the staff entrance, (2) providing the required tools and equipment, and (3) designing the processes.

    Conclusion

    COVID-19 is a highly contagious disease. Transmission of the virus due to occupational exposure is still a major threat to medical staff. Considering the appropriate physical environment, designing the program according to the hospital facilities and staff participation, designing transparent processes with high execution capability are the basic components of designing and implementing personal protection programs in the event of an infectious crisis.

    Keywords: personal protection, COVID-19, healthcare workers
  • Hossein Mohebbi*, Saadat Eslami Pages 84-95
    Introduction

    The human resources empowerment is one of the important attitudes of contemporary management in improving job performance. Therefore, with the coronavirus outbreak in the country, the psychological empowerment of nurses to improve their job performance was given special attention by senior managers of the health system. Because improving the job performance of nurses leads to better treatment of patients, improving the quality of medical services and overall it improves public health.

    Methods

    The research method in this study is descriptive- correlation and based on regression analysis. The statistical population of this study was nurses of Yazd Shahid Sadoughi Hospital with 366 nurses which 188 nurses were selected using stratified random sampling. Data were collected using three standard questionnaires and analyzed by SPSS16 using both descriptive and inferential statistics.

    Results

    There was a positive and meaningful relationship between psychological empowerment and job performance of nurses (P<0.05). Also, each of the dimensions of nursing managers communication behaviors (direction-giving, empathetic, and meaning-making language) have the moderating role in the relationship between psychological empowerment and job performance of nurses (P<0.05).  

    Conclusion

    It is suggested to nursing managers by taking actions such as expressing clear goals, cultural norms, and values of the organization to nurses, delegation of authority to nurses, trying to reform the payment, maintain and manage the mental health of nurses, holding periodic meetings and involving nurses in decision making on the disagreement issue, promoting culture of responsibility within among nurses, empathetic behavior, encouraging and supporting nurses cause increase empowerment and job performance of nurses.

    Keywords: Psychological Empowerment, Direction-giving Language, Empathetic Language, Meaning-making Language, Job Performance
  • Mohammad Baker*, Hasan Zareimatin, Jabar Babashahi Pages 96-111
    Introduction

    The purpose of this study was to design a model for empowering nursing managers. The present study is developmental in terms of purpose and descriptive-exploratory in terms of method. Interview tools were used to collect qualitative data. The target population in this study is nursing managers in teaching hospitals of Tehran University.

    Methods

    The sampling method in this study is either theoretical or theoretical. The Grounded Theory strategy with the Strauss and Corbin approach was used to design the empowerment model for nursing managers. Based on open and axial coding results, causal factors affecting the empowerment of nursing managers are educational systems; effective communication, organizational rules and plans, and moral oriented and professional leadership. Also, flexible organizational structure, eminent human resource treasure, effective technology infrastructure and administrative processes are important contextual factors for empowering nursing managers.

    Results

    The results of the central coding of confounding factors in empowering nursing managers show that managerial challenges, organizational challenges and nursing personnel issues are among the intervening factors in empowering nursing managers. On the other hand, developing motivational programs, organizing legal issues, developing training programs, and strengthening order and organization within the organization are among the most important strategies of this model. Also, improving organizational performance, enhancing nurses chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))empowerment, and improving managerschr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39'))) empowerment are the most important consequences of empowering nursing managers.

    Conclusions

    Empowering nursing managers does not happen by accident. The presence of leaders who believe in the use of organizational systems and infrastructure, including systems for reviewing proposals, succession planning, inclusive and effective communication based on organizational ethics, and leading organizational rules, provide the necessary motivation and driver to move towards empowerment.

    Keywords: Empowerment, Empowering Managers, Empowering Nursing Managers, Foundation Data Theory
  • MohammadAli Abolhoseini, . Masoud Bahreini*, Shahnaz Pouladi, Razieh Bagherzadeh Pages 112-123

    Introduction :

    Nurseschr(chr('39')39chr('39')) job stress affects the quality of their care and professional performance. Meanwhile, nurses working in psychiatric wards face different challenges in their work environment due to the special characteristics of hospitalized patients and the unique nature of the atmosphere of these wards. Better understanding of the atmosphere of psychiatric wards and understanding its relationship with job stress of nurses working in these wards requires further studies in this field.

    Methods

    In this cross-sectional correlational study conducted in Shiraz and Bushehr in southern Iran in 2019, the study population included nurses working in psychiatric hospitals in these two cities. The sample consisted of 181 nurses working in psychiatric wards of selected hospitals in Bushehr and Shiraz who were selected by census. Data collection tools included demographic form, valid and reliable ward atmosphere scale of Mous (1968) and nurse stress scale of Taft and Anderson (1981). Data were analyzed using SPSS software version 19 and Pearson or Spearman correlation tests, independent t-test, one-way analysis of variance and linear regression. Significance level was set at less than 0.05.

    Results :

    Although the total atmosphere score of the ward did not show a statistically significant relationship with the nurses chr(chr('39')39chr('39'))total job stress score, but other results showed that among the atmospheric subscales, the "order" subscale is a strong predictor of nurseschr(chr('39')39chr('39')) job stress. If the "order" is lower, the nurseschr(chr('39')39chr('39')) job stress will be at higher levels (P = 0.001, β = -0.275).

    Conclusion

    Findings of the study emphasized the importance of "order and organization" in the psychiatric ward as a strong predictor of job stress. In order to reduce the job stress of nurses in psychiatric wards, nursing managers should act in designing the physical atmosphere of the ward, arranging equipment and facilities, as well as implementing management programs and processes in such a way that nurses working in the ward feel "order and organization" in the atmosphere of the ward.

    Keywords: Ward Atmosphere, Job stress, Nurses, Psychiatric ward
  • Khadijeh Mahmoodisadr, Hojjat Taheri Goodarzi* Pages 124-134
    Introduction

    Nurses are considered as the largest group of health care providers in the health care system. Therefore, turnover intention in nurses has become one of the major problems of managers.

    Methods

    The present study was a cross-sectional descriptive correlation with the structural equation modeling approach. The study population consisted of 1850 nurses of public hospitals in Khorramabad, from which 318 people were selected as sample members by two methods of random cluster sampling and systematic random method. For data collection, questionnaires on perceived workload, turnover intention, work-life balance and high-commitment work system were used. Also, the quality of the measurement model was confirmed by cv.com test and that of the structural model was confirmed by cv.red test. According to the GOF index, the quality of the final research model was 0.452, which showed that the model has a strong fit.

    Results

    The results showed that perceived workload had a negative effect on work-life balance and the turnover intention. Also, work-life balance and high-commitment work system had a negative effect on the turnover intention. The mediating role of work-life balance reduces the effect of perceived workload on nurseschr(chr('39')39chr('39')) turnover intention by -0.250, and the existence of a high-commitment work system moderates the effect of perceived workload on nurseschr(chr('39')39chr('39')) turnover intention by -0.290.

    Conclusion

    According to the results of this study, it seems necessary for managers to make decisions to reduce the workload of nurses and improve their work-life balance by emphasizing the role of high-commitment work system to reduce nurseschr(chr('39')39chr('39')) turnover intention.

    Keywords: Perceived Workload, Intention to Leave, Work-Life Balance, High-Commitment Work System, Nurses